Uppsala Progressive Rock Festival 2012

Svenska Art Rock Föreningen Crimson startade 1992 i syfte att stödja svensk artrock. I år är det 20-årsjubileum för föreningen!

 

» Bilder från festivalen. «

 


Hasse Fröberg & Musical Companion

Powerplay är uppföljaren till progrockarna Hasse Fröberg & Musical Companion’s kritikerhyllade debutplatta Futurepast (Sept. 2012). Futurepast gav killarna möjlighet att visa upp sig i länder som Sverige, Norge, Tyskland, Holland och Belgien. I samband med släppet av Powerplay ger sig killarna ut på turné igen. Denna gång är även USA inkluderat med gigs i såväl Boston, New Jersey och festivalen” RoSfest” i Gettysburgh (utanför Washington). På den här sidan Atlanten så är bandet bl. a klart för ”Night of the prog festivalen” vid Loreley i Tyskland, samt naturligtvis klubbgig som adderas löpande. Sättningen i Hasse Fröberg & Musical Companion är fortfarande intakt, se nedan.

Medlemmar i bandet är
Hasse Fröberg: sång, gitarr
Anton Lindsjö: gitarr, sång
Kjell Haraldsson: keyboards, sång
Thomsson: bas, sång
Ola Strandberg: trummor, sång

Inspelningen av Powerplay har gjorts tillsammans med ljudtekniker Tomas Bodin, som är kollega med Hasse Fröberg i det etablerade progbandet The Flower Kings. Även om Hasse gillar arbetet i studion, så föredrar han definitivt att lira live. ”Jag pallar knappt att vänta längre innan jag får ta med The Musical Companion och Powerplay låtarna på turné”.

Mer information om Hasse Fröberg & Musical Companion


Wasa Express

Wasa Express är ett svenskt jazzrockband som bildades i början av 1976. Medlemmarna var då Bo Hallgren (keyboard), Bo Häggström (elbas), Cary Sharaf el Din (gitarr) och Åke "Doktor Åke" Eriksson (trummor). Bandet spelade in fyra skivor under åren 1976 till 1979, då gruppen splittrades. Efter att ha återförenats en kort tid 1986 återförenades de för andra gången 2003 och spelade då även in en skiva betitlad Psychedelic Jazz Trance.

Vid den andra återföreningen 2003 gav gruppen ett antal konserter vilket gav mersmak, för sedan dess framträder man mer regelbundet. Wasa express är förmodligen är det enda band som spelat på både Sweden Rock Festival och Stockholm Jazz Festival.

En ny skiva spelades in och släpptes 2004. Även år 2006 gavs en skiva ut, "Wasa Express goes to Hollywood" och 2009 "OS 2032". Kvarvarande medlemmar från den ursprungliga gruppen är Åke Eriksson och Bo Hallgren.

Medlemmar i bandet är
Åke Eriksson, trummor
Bosse Hallgren, keyboard
Per Bruun, bas
Per Tjernberg, percussion
Tomas Berglund, gitarr
Kjell Allinger, orgel

Mer information om Wasa Express


Manticore

Gruppen bildades 1986. Med förebilder som Yes, Genesis och Emerson, Lake & Palmer började bandet att skriva eget material i samma anda som dessa grupper. Originalmedlemmarna var Ulf Holmberg: gitarr, Göran Holmberg: bas & sång, Kjell Jansson: Hammond & mellotron och Putte Saavedra: trummor.

Andra medlemmar som varit med i Manticore är Pär Lind, Erik Olsson, Michael Lööf och Kjell Haraldsson och Jon Sundberg.
Gruppen släppte cd:n "TIME TO FLY" 1994 i USA, Brasilien och Japan där den nådde en 18:e plats som bäst.

Manticore gjorde många livekonserter mellan 1987-96 i Sverige och Norge.

En andra cd påbörjades 1995 men blev aldrig slutförd. Några spår blev dock klara, däribland Flight 19 och The answer. Gruppen upplöstes hösten 1996, men flera av medlemmarna fortsatte att spela tillsammans, men i andra konstallationer och musikstilar.

2007 gjordes en comeback på Uppsala Progressive Rock Festival i Parksnäckan, nu med sångaren Jon Sundberg som nykomling i bandet. 2009 gör Manticore åter en kritikerrosad spelning på festivalen och nu i år är de här igen!

Medlemmar i bandet är
Ulf Holmberg, gitarr
Göran Holmberg, bas & sång
Putte Saavedra, trummor
Kjell Haraldsson, klaviatur
Jon Sundberg, sång

Mer information om Manticore


Megalot Project

Tyvärr så kan inte Megalot Project närvara vid årets festival, men vi hoppas på en spelning nästa festival år 2013!


Å

Å är en trio med stor experimentlusta. Ett fritt tankesätt som
erbjuder möjligheter till bredd och mångfald av rytmer och tongångar
såväl som olika musikstilar.
Naturromantisk psykedelisk rock på svenska där man kan få höra allt ifrån orientaliska toner, reggae och tunga riff.
Varje gig är en ny upplevelse och trion bjuder ofta in olika solister såsom Roland Keijser (Arbete & Fritid, Blå Tåget) och ibland även videokonstnär.

Ta din chans att Å-skåda!

Medlemmar i bandet är
Erik Wallin, trummor
Joel Öhlund, gitarr och sång
Milovan Fredriksson, bas

Å på YouTube

Plats

Festivalen hålls i Parksnäckan som ligger i Stadsparken (Stadsträdgården) i centrala Uppsala. Parksnäckan har plats för en publik på 800 personer och det finns många sittplatser

Biljetter

Pris 150kr

Biljetter köper ni på plats vid entrén eller via förköp 135 kr (+ biljettavgift)

Förköp på UNT City eller på Tickster

Spelordning och ungefärliga starttider

Lördag 11 augusti kl 16.00-22.00, insläpp från kl 15.30.

Wasa Express inleder festivalen kl 16.00
Å kl 17.30
Manticore kl 19.00
Hasse Fröberg & Musical Companion kl 20.30

Boende