Uppsala Progressive Rock Festival 2014

Lördag 9 augusti

Uppsala Progressive Rock Festival återkommer för 8:e gången i år och arrangeras som vanligt av Svenska Art Rock Föreningen Crimson. Årets festival är en stödfestival för fortsatta festivaler.

Om du vill stödja festivalen så kan du göra detta genom att sätta in bidrag på bankgiro 5476-4824 och ange FESTIVALFOND i OCR-fältet. Alla bidrag, stora som små är välkomna.

Sedan slutet av 60-talet har Uppsala med omnejd utmärkt sig internationellt inom den progressiva rocken med band som Samla Mammas Manna, Kaipa, Flower Kings, Pär Lindh Project m fl. Ett franskt band har till och med döpt sig till Uppsala på grund av detta.
Uppsala har ett rykte att leva upp till och en tradition att föra vidare. SARF Crimson vill visa att Uppsala fortfarande är den progressiva rockens huvudstad och ge alla en chans att uppleva vad musikälskare världen över redan vet.

Kom och upplev progressiv rock live på Parksnäckans scen, mitt i hjärtat av Uppsala.

Artister


Structural Disorder

Structural Disorder är ett progressivt metalband med bas i Stockholm. Soundet präglas dels av användandet av dragspel men även en frisk blandning av allt ifrån luftiga, svävande partier med flerstämmig sång till aggressivt riffande står att finna i musiken.

Medlemmarna träffades och började spela ihop på Kungliga Musikhögskolan i september 2011 och inledde sin första studiosession redan i januari 2012, en session som resulterade i EP:n A Prelude To Insanity. På EP:n inleds berättelsen om en man som, i samband med att han får veta att han ska bli pappa för första gången i sitt liv, drabbas av en psykos och dödar sin fru och sitt ofödda barn.

Under resten av 2012 fortsatte bandet (kombinerat med att spela live) att skriva nytt material och inledde sedan arbetet på det som blev fullängdsdebuten The Edge Of Sanity, vilken utvecklade berättelsen som hade introducerats på A Prelude To Insanity. Arbetet med skivan kombinerades med spelningar på bland annat Debaser och på House of Metal-festivalen i Umeå.

Bandet håller för närvarande på och skriver på nytt material samtidigt som de är mer än sugna på att få åka runt och spela sin musik för den/de som vill höra.

Medlemmar i bandet är
Markus Tälth - sång & gitarr
Jóhannes West - dragspel & sång
Erik Arkö - bas & sång
Hjalmar Birgersson - gitarr, piano & sång
Kalle Björk - trummor

Structural Disorder på Facebook

Structural Disorder på YouTube


Manticore

Gruppen bildades 1986. Med förebilder som Yes, Genesis och Emerson, Lake & Palmer började bandet att skriva eget material i samma anda som dessa grupper. Originalmedlemmarna var Ulf Holmberg: gitarr, Göran Holmberg: bas & sång, Kjell Jansson: Hammond & mellotron och Putte Saavedra: trummor.

Gruppen släppte CD:n Time To Fly 1994 i USA, Brasilien och Japan där den nådde en 18:e plats som bäst. Mellan 1987 och 1996 gjorde bandet många livekonserter i Sverige och Norge.

En andra CD påbörjades 1995 men blev aldrig slutförd. Några spår blev dock klara, däribland ”Flight 19” och ”The Answer”. Gruppen upplöstes hösten 1996, men flera av medlemmarna fortsatte att spela tillsammans, men i andra konstallationer och musikstilar.

2007 gjordes en comeback på Uppsala Progressive Rock Festival i Parksnäckan, nu med sångaren Jon Sundberg som nykomling i bandet. Efter att ha återkommit till festivalen både 2009 och 2012 börjar bandet känna sig rätt hemtama på scenen och allt lutar mot ännu en lysande spelning i år!

Medlemmar i bandet är
Ulf Holmberg - gitarr
Göran Holmberg - bas & sång
Putte Saavedra - trummor
Kjell Haraldsson - klaviatur
Jon Sundberg - sång

Manticore på Uppsala Progressive Rock Festival 2012 (YouTube)


Generous Men

Generous Men är ett progressivt rockband från Uppsala. Bandet uppstod ur askan av den upplaga av Uppsalabandet Mad Artwork som vann riksfinalen av Musik Direkt 2009 med låten "I Still Dream", då de fyra övriga bandmedlemmarna efter vinnarturnén beslutade sig för att gå skilda vägar med bandets ledare och gitarrist. I och med detta tog musiken en lite ny riktning från den mer folkinspirerade 70-talsproggen och influenser från såväl Dream Theater som Toto började märkas i musiken.

Med bara en promoskiva med tre låtar som endast skickats ut till branschfolk lyckades bandet förvärva en spelning på Sweden Rock festival 2010 inför några tusen åskådare. En milstolpe i bandets karriär.

Samma år spelades debutskivan in men den blev liggande i byrålådan då några av medlemmarna gick ut gymnasiet och började studera på olika musikhögskolor runt om i landet. Bandets medlemmar började också vid tidpunkten få mycket frilansjobb med olika projekt vilket gjort att bandet på senare tid inte kunnat spela live mer än någon gång om året. Mot slutet av 2013 släpptes slutligen bandets debutskiva och redan finns uppföljaren färdigskriven med planerad release 2015.

Medlemmar i bandet under Uppsala Progressive Rock Festival är
Anton Dromberg - klaviatur
Anders Lindh - trummor
John Berglund - bas
Rikard Rynoson - sång
Special guest: Anton Lindsjö - gitarr

Generous Men på Facebook


Somewhere

Somewhere består av sex män i ålder från 21 till 51. De förenas i kärleken till musik som är utforskande och en bit från allfartsvägarna. Tradition och erfarenhet möter upptäckarlusta och kreativitet i genuint melodisk skrud.

Medlemmar i bandet är
Fredrik Cerha - gitarr, Chapman stick & sång
Fredrik Lundberg - klaviatur
Johan Nyberg - bas, baspedaler & sång
Paul Näsström - trummor, percussion & sång
Mattias Rossipal - gitarr, Chapman stick, klaviatur & sång
John E Thelin - sång, percussion & klaviatur

somewhere.nu

Somewhere – Bridges (YouTube)


MagNiFZnt

MagNiFZnt är duon som startade med ambitionen att få spela på Europas främsta Zappafestival, Zappanale i Tyskland. 2012 bjöds duon in och medverkade vid festivalen som då var den 23:e i ordningen. Framträdandet blev bejublat och omtalat i Zappakretsar. Även flera av Zappas egna musiker följer nu duon på Facebook.

Trubadurformen är unik när det gäller Zappas breda och ibland komplicerade musik. MagNiFZnt blandar friskt mellan de humoristiska, satiriska låtarna och de mer komplicerade och ibland instrumentala verken.

Zappas musik har alltid legat både Magnus och Niklas varmt om hjärtat, och de har tidigare spelat i samma Zappa-coverband, dock aldrig samtidigt. Efter Zappanale har duon framträtt i bland annat Lidköping 2012 & 2013, samt vid Slottsskogen Goes Progressive i Göteborg, 2013. Även i år medverkar MagNiFZnt vid SGP, samt har spelningar inbokade i både Nederländerna och England.

Medlemmar i bandet är
Magnus Liljeqvist - gitarr & sång
Niklas Lychou - gitarr & sång

MagNiFZnt på Facebook

Plats

Festivalen hålls i Parksnäckan som ligger i Stadsparken (Stadsträdgården) i centrala Uppsala. Parksnäckan har plats för en publik på 800 personer och det finns många sittplatser

Biljetter

Entré 150 kr
Biljetter säljs i entrén från 15.30

Spelordning och ungefärliga starttider

Lördagen 9 augusti klockan 16.00-21:30. Insläpp från 15.30.

MagNiFZnt kl 16.00
Somewhere kl 17.00
Generous Men kl 18.00
Manticore kl 19.00
Structural Disorder kl 20.00

Försäljning av mat, fika, skivor mm kommer att finnas på området.

Boende

Destination Uppsala har bra tips på boende i Uppsala.